Tentoonstellingen

Enkele van de steunpunten beschikken over een fysiek toonpunt. Aan de hand van zowel permanente als tijdelijke installaties willen ze bezoekers inspireren en zo een duidelijk beeld schetsen van duurzaamheid in al zijn aspecten.

hero foto

Antwerpen – Kamp C

’t CENTRUM

’t Centrum : eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen – bezoeken kunnen gereserveerd worden CBCI en INDU ZERO: beide expo’s worden steeds samen bezocht.

INDU ZERO

In de showcase Indu Zero op Kamp C kan je gratis ontdekken hoe deze toekomstige renovatiefabriek en de renovatiepakketten er kunnen uitzien. In Nederland werden drie woningen van de woningcorporatie Domijn op deze manier gerenoveerd bij wijze van test. Ook deze realisatie is in de showcase bij Kamp C in beeld gebracht via onder andere een 3D-bril en de ‘lessons learned’ onthouden wij u natuurlijk ook niet.

CBCI: Circular Bio-Based Construction Industry

De bouwsector is een grootverbruiker van materialen en is verantwoordelijk voor ongeveer 33% van de totale CO2-uitstoot. Op dit moment zijn de gebruikte componenten en materialen vaak niet aanpasbaar tijdens de levenscyclus. Ze zijn niet gemaakt van hernieuwbare, bio-based materialen omdat de ze op een lineaire manier zijn ontworpen, wat hergebruik van materialen bemoeilijkt. Een transitie van de huidige ‘lineaire bouw’ naar een bio-based, circulaire bouw is noodzakelijk.

Het project CBCI onderzoekt hoe we grondstoffen in de bouw efficiënter kunnen gebruiken, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Niet alleen in de bouwfase, maar gedurende de hele levenscyclus van een gebouw. Voor de transitie naar een circulaire economie wordt een integrale aanpak voor circulair en bio-based bouwen ontwikkeld, die de basis vormt voor de bouwsector.

In de expo op Kamp C kom je te weten hoe je tot een integrale aanpak komt, welke bio-based materialen getest en daadwerkelijk gebruikt zijn in dit project, hoe twee real-life bouwprojecten of living labs tot stand kwamen en welke lessen we hieruit leerden.

Deze expo wordt altijd bezocht in combinatie met de expo van INDU-ZERO.

Praktisch

Je kan op maandagnamiddag tussen 13u en 16u een bezoek plannen aan de expo’s INDU-ZERO en CBCI via de online reservatietool. Het is ook mogelijk om bij je bezoek aan ’t Centrum een bezoek aan de expo’s van CBCI en INDU-ZERO aan te vragen.

Meer info over de tentoonstelling(en) van KAMP C

button icon Meer info

West-Vlaanderen – Acasus

Duurzaam wonen

Tijdens een bezoek aan onze tentoonstelling dompelen we je onder in de wereld van het duurzaam wonen, bouwen en verbouwen. We laten je kennis maken met het duurzaam stappenplan en lichten aan de hand van 6 verschillende thema’s de duurzame bouwprincipes toe. Via enkele West-Vlaamse voorbeeldprojecten willen we je inspireren om zelf met deze principes aan de slag te gaan. Naast dit alles kan je er ook kennis maken met de materialen uit onze materialenbibliotheek.

Circulair bouwen

Duurzaam bouwen gaat over meer dan enkel het verlagen van het energieverbruik van onze gebouwen. De milieu impact van het grondstoffenverbruik en de afvalproductie van de bouwsector zijn bijzonder hoog. Nochtans hoeft dat niet zo te zijn.

In onze tijdelijke tentoonstelling rond circulair bouwen tonen we je wat de mogelijkheden zijn binnen deze tak van duurzaam bouwen. We laten je kennismaken met verschillende materialen en (lokale) producenten.

Duurzame stadtuin : uitbreiding 2023 – focus op ingrepen die een woning klimaatbestendig maken. Gaande van effect van ontharding, groengevels, groendaken, hemelwater recuperatie en hergebruik, maar ook natuurinclusief bouwen en het belang van biodiversiteit in onze leefomgeving zal hier aan bod komen.

Praktisch

Bezoeken van deze tentoonstellingen is mogelijk tijdens weekdagen van 9u tot 17u. Wil je graag een extra woordje uitleg tijdens je bezoek? Informeer ons dan op voorhand dat je zal langskomen en dan zorgen wij ervoor dat er iemand aanwezig is.

Meer info over de tentoonstelling(en) van ACASUS

button icon Meer info

Een initiatief van